Στην Ελλάδα, την χώρα που αποκαλείται λίκνο της ελεύθερης σκέψης, η μετάφραση της Αγίας Γραφής στη καθημερινή γλώσσα των ανθρώπων είναι μια πονεμένη ιστορία μιας μακροχρόνιας προσπάθειας. Αλλά ποιος θα αντιστεκόταν στην παραγωγή μιας ευκολοκατανόητης Ελληνικής Αγίας Γραφής; Γιατί κάποιος θα ήθελε να την σταματήσει;

Οι Έλληνες είναι προνομιούχοι, δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των Αγίων Γραφών γράφτηκε αρχικά στη γλώσσα τους. Τα σύγχρονα Ελληνικά, εν τούτοις, είναι αρκετά διαφορετικά από τα Ελληνικά της μετάφρασης των Εβδομήκοντα της Παλαιάς Διαθήκης και από αυτά της Καινής. Στην πραγματικότητα, τους τελευταίους έξι αιώνες, οι περισσότεροι Έλληνες έβλεπαν τα αρχαία Ελληνικά της Αγίας Γραφής σαν μια ξένη γλώσσα. Νέες λέξεις έχουν αντικαταστήσει τους παλαιότερους όρους, και το λεξιλόγιο, η γραμματική, και η σύνταξη έχει αλλάξει.

Μια συλλογή των Ελληνικών χειρογράφων που χρονολογούν από τον 3ο έως τον 16 ο αιώνα πιστοποιεί μια προσπάθεια να μεταφερθεί η μετάφραση των Εβδομήκοντα σε μια πιο σύγχρονη μορφή των Ελληνικών. Τον τρίτο αιώνα, ο Γρηγόριος, επίσκοπος Νεοκαισάρειας (213-270), μετέφερε το βιβλίο του Εκκλησιαστή από τους Εβδομήκοντα σε απλούστερα Ελληνικά. Στο 11ο αιώνα, ένας Εβραίος, ο Tobias ben Eliezer που ζούσε στη Μακεδονία μετέφρασε τα μέρη της Πεντατεύχου των Εβδομήκοντα στα καθημερινά Ελληνικά. Χρησιμοποίησε ακόμη και τους Εβραϊκούς χαρακτήρες προς όφελος των Εβραίων Μακεδόνων που μιλούσαν μόνο Ελληνικά αλλά διάβασαν από Εβραϊκά χειρόγραφα. Μια πλήρες Πεντάτευχος αυτής της μετάφρασης εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1547.

Κάποιο φως ανάμεσα στο σκοτάδι

Αφότου οι ελληνόφωνες περιοχές της βυζαντινής αυτοκρατορίας κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς τον 15ο αιώνα, η πλειοψηφία των ανθρώπων αφέθηκε στην ανάγκη της εκπαίδευσης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και είχε μεγάλα προνόμια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δυστυχώς επέτρεψε το ποίμνιό της για να μετατραπεί σε φτωχούς και ακαλλιέργητους αγρότες. Ο Έλληνας συγγραφέας Θωμάς Σπέλιος σχολίασε: “Ο βασικός στόχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του εκπαιδευτικού συστήματός της ήταν να προστατευθούν τα μέλη της από τις επιδρομές του Ισλάμ και της Ρωμαϊκής Καθολικής προπαγάνδας. Κατά συνέπεια, η ελληνική εκπαίδευση ήταν κάπως στάσιμη.” Σε μια τέτοια θλιβερή ατμόσφαιρα, τα άτομα που αγαπούσαν την Αγία Γραφή αισθάνθηκαν την ανάγκη να παρέχουν στους στενοχωρημένους ανθρώπους την ανακούφιση και την παρηγοριά από το βιβλίο των Ψαλμών. Από το 1543 έως το 1835, υπήρξαν 18 μεταφράσεις των Ψαλμών στην καθομιλουμένη Ελληνική.

Η πρώτη Ελληνική πλήρης μετάφραση της Καινής Διαθήκης προετοιμάστηκε το 1630 από τον Μάξιμο Καλλιπολίτη, έναν Έλληνα μοναχό της Καλλίπολης. Αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες του Κύριλλου Α’ Λούκαρι, Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και εν δυνάμει μεταρρυθμιστή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα στην εκκλησία, ο Λούκαρις είχε αντιπάλους, οι οποίοι δεν θα δέχονταν οποιεσδήποτε προσπάθειες μεταρρύθμισης και δεν θα συμφωνούσαν με οποιαδήποτε μετάφραση της Αγίας Γραφής στην καθομιλουμένη γλώσσα. Ο Κύριλλος στραγγαλίστηκε ως προδότης. Εντούτοις, περίπου 1.500 αντίγραφα της μετάφρασης του Μάξιμου τυπώθηκαν το 1638. Σε απάντηση αυτής της μετάφρασης, 34 έτη αργότερα μία Ορθόδοξη σύνοδος στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι οι Γραφές «πρέπει να διαβάζονται, όχι από τον καθένα, αλλά μόνο από αυτούς που βλέπουν αδιάκριτα στα βαθιά πράγματα του πνεύματος μετά από κατάλληλη έρευνα». Αυτό σήμαινε ότι οι Γραφές έπρεπε να διαβάζονται μόνο από τους μορφωμένος κληρικούς.

Το 1703, ο Σεραφείμ, ένας Έλληνας μοναχός από τη Λέσβο, προσπάθησε να δημοσιεύσει μια αναθεώρηση της μετάφρασης του Μάξιμου στο Λονδίνο. Όμως οι υποσχέσεις για την οικονομική βοήθεια από το αγγλικό δικαστήριο απέτυχαν, και έτσι τύπωσε την αναθεώρηση χρησιμοποιώντας τα χρήματά του. Σε έναν φλογερό πρόλογο, ο Σεραφείμ τόνισε την ανάγκη του «κάθε ευσεβή Χριστιανού» να διαβάζει την Αγία Γραφή, και κατηγόρησε υψηλόβαθμους κληρικούς της εκκλησίας ότι «επιθυμούν να καλύψουν την συμπεριφορά τους, κρατώντας τους ανθρώπους στην άγνοια». Όπως αναμενόταν, οι Ορθόδοξοι αντίπαλοί του τον συνέλαβαν στη Ρωσία και τον εξόρισαν στη Σιβηρία, όπου πέθανε το 1735.

Σχολιάζοντας τη βαθιά πνευματική πείνα των Ελλήνων εκείνη την εποχή, Έλληνας κληρικός έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με μια πιο πρόσφατη αναθεώρηση της μετάφρασης του Μάξιμου: «Οι Έλληνες έλαβαν αυτήν την Αγία Γραφή, μαζί με άλλους, με αγάπη και με πόθο. Και την διαβάζουν. Και αισθάνονται πόνο μέσα τους, και η πίστη τους στο Θεό. .. είναι διάχυτη». Εντούτοις, οι πνευματικοί ηγέτες ήταν φοβισμένοι ότι εάν οι άνθρωποι επρόκειτο να καταλάβουν τη Γραφή, κατόπιν η ιεροσύνη θα εκτιθόταν για τις αντιγραφικές πεποιθήσεις και πράξεις της. Έτσι, το 1823 και το 1836, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένα διάταγμα για να κάψει όλα τα αντίγραφα αυτών των μεταφράσεων.

Ένας θαρραλέος μεταφραστής

Ενάντια σε αυτό το σκηνικό της άγριας αντίδρασης και της σοβαρής επιθυμίας για τη Γραφική γνώση, προέκυψε μια προεξέχουσα προσωπικότητα που θα διαδραμάτιζε έναν βασικό ρόλο στη μετάφραση της Γραφής στα σύγχρονα ελληνικά. Αυτό το θαρραλέο πρόσωπο ήταν ο Νεόφυτος Βάμβας, ένας διακεκριμένος γλωσσολόγος και γνωστός μελετητής της Γραφής, που θεωρήθηκε γενικά ως ένας από τους «Δασκάλους του Έθνους».

Ο Βάμβας έβλεπε καθαρά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν υπεύθυνη για τον πνευματικό αναλφαβητισμό των ανθρώπων. Θεώρησε ότι προκειμένου να αφυπνίσει πνευματικά τους ανθρώπους, η Αγία Γραφή έπρεπε να μεταφραστεί στην καθομιλουμένη Ελληνική εκείνης της εποχής. Το 1831, με τη βοήθεια άλλων μελετητών, άρχισε τη μετάφραση της Αγίας Γραφής στην Νεοελληνική. Η πλήρης μετάφρασή του δημοσιεύθηκε το 1850. Δεδομένου ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα τον υποστήριζε, συνεργάστηκε με τη Βρετανική και Ξένη Βιβλική Εταιρία (BFBS) στη δημοσίευση και την κυκλοφορία της μετάφρασής του. Η εκκλησία τον αποκάλεσε «Προτεστάντη» και σύντομα βρέθηκε να είναι περιθωριακός.

Η μετάφραση της Αγίας Γραφής από τον Βάμβα, ήταν η μετάφραση στα σύγχρονα Ελληνικά που οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση για πολλά έτη.

Ποια ήταν η γενική αντίδραση των ανθρώπων σε αυτή και άλλες εύκολοκατανόητες εκδόσεις της Αγίας Γραφής; Απλά, μαζική αποδοχή! Σε μια βάρκα σ’ ένα από τα ελληνικά νησιά, ένας πλανόδιος πωλητής βιβλίων της BFBS «περιβλήθηκε με το σύνολο βαρκών των παιδιών που ήρθαν για Γραφές, και υποχρεώθηκε να διατάξει τον καπετάνιο να αλλάξει διεύθυνση» για να μην διαθέσει ολόκληρο το απόθεμά του σε έναν μόνο τόπο!

Αλλά δεν υπήρξε από όλους η ίδια αντιμετώπιση. Ορθόδοξοι ιερείς μίλησαν εναντίον αυτών των μεταφράσεων στους ανθρώπους. Στην πόλη της Αθήνας, παραδείγματος χάριν, οι Γραφές δημεύθηκαν. Το 1833, ο Ορθόδοξος επίσκοπος της Κρήτης πέταξε στην φωτιά τις “Καινές Διαθήκες” που ανακάλυψε σε ένα μοναστήρι. Ένα αντίγραφο κρύφτηκε από έναν ιερέα, και οι άνθρωποι στα κοντινά χωριά έκρυψαν τα αντίγραφά τους έως ότου άφησε ο ιεράρχης το νησί.

Μερικά χρόνια αργότερα στη Κέρκυρα, η μετάφραση του Βάμβα απαγορεύθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η πώλησή της ήταν απαγορευμένη, και τα υπάρχοντα αντίγραφα καταστράφηκαν. Στη Χίο, στη Σύρο, και στη Μύκονο, η εχθρότητα της τοπικής ιεροσύνης οδήγησε στο κάψιμο των Γραφών. Αλλά η περαιτέρω καταστολή της μετάφρασης της Αγίας Γραφής είχε ακόμα μέλλον.

Μια Βασίλισσα ενδιαφέρεται για την Γραφή

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1870, η βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας συνειδητοποίησε ότι ο Ελληνικός λαός γενικά είχε ακόμα μικρή γνώση πάνω στην Αγία Γραφή. Θεωρώντας ότι η γνώση των Γραφών θα παρείχε την παρηγοριά και την ανανέωση στο έθνος, επιδίωξε να δώσει τη Γραφή σε απλούστερη γλώσσα από αυτή της μετάφρασης του Βάμβα.

Ανεπίσημα, ο Αρχιεπίσκοπος της Αθήνας και προϊστάμενος της Ιεράς Συνόδου, Προκόπιος, ενθάρρυνε τη βασίλισσα σε αυτήν την προσπάθειά της. Εντούτοις, όταν απευθύνθηκε στην Ιερά Σύνοδο για την επίσημη έγκριση, αυτή την απέρριψε. Παρ’ όλα αυτά, ενέμεινε, υποβάλλοντας μια νέα αίτηση, για να λάβει μια δεύτερη άρνηση, το 1899. Αγνοώντας την αποδοκιμασία, αποφάσισε να δημοσιεύσει μια περιορισμένη έκδοση με έξοδά της Συνόδου. Αυτή ολοκληρώθηκε το 1900.

Αδιάλλακτοι Αντίπαλοι

Το 1901, «Η Ακρόπολη», μια προεξέχουσα αθηναϊκή εφημερίδα, δημοσίευσε το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπως αποδόθηκε στην δημοτική Ελληνική από τον Αλέξανδρο Πάλλη, ένα μεταφραστή που εργαζόταν στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Προφανώς ο κινητήριος σκοπός του Πάλλη και των συναδέλφων του ήταν «να εκπαιδεύσει τους Έλληνες» και για «να βοηθήσει το έθνος να ξανασηκωθεί» από την πτώση.

Οι φοιτητές Θεολογικής Σχολής και οι καθηγητές τους, αποκάλεσαν την απόδοση “γελοιοποίηση των πολυτιμότερων λειψάνων του έθνους”, μια βεβήλωση των Αγίων Γραφών. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ’ εξέδωσε ένα έγγραφο αποδοκιμάζοντας την απόδοση. Η διαμάχη πήρε τις πολιτικές διαστάσεις, και χρησιμοποιήθηκε με έναν έμμεσο τρόπο από τα αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα.

Ένα επιδρών μέρος του αθηναϊκού Τύπου άρχισε επίθεση στη μετάφραση του Πάλλη, ονομάζοντας τους υποστηρικτές του “άθεους,” “προδότες,” και “πράκτορες των ξένων δυνάμεων” οι οποίοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ελληνική κοινωνία. Από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου 1901, με την υποκίνηση των υπερσυντηρητικών στοιχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι φοιτητές στασίασαν στην Αθήνα. Επιτέθηκαν στα γραφεία της Ακροπόλεως, βάδισαν ενάντια στο παλάτι, κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και απαίτησαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Στο αποκορύφωμα των ταραχών, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με το στρατό. Την επόμενη ημέρα, ο βασιλιάς απαίτησε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Προκόπιου, και δύο ημέρες αργότερα ολόκληρο η Κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Έναν μήνα αργότερα οι σπουδαστές έκαψαν δημόσια ένα αντίγραφο της μετάφρασης του Πάλλη. Εξέδωσαν ένα ψήφισμα ενάντια στην κυκλοφορία αυτής της μετάφρασης και ζήτησαν την αυστηρή τιμωρία για οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια στο μέλλον. Αυτό χρησίμευσε ως μια δικαιολογία να απαγορευτεί η χρήση οποιασδήποτε έκδοσης της Αγίας Γραφής στα σύγχρονα Ελληνικά. Μια σκοτεινή στιγμή πράγματι!

«Ο λόγος του Κυρίου μένει στον αιώνα»

Η απαγόρευση ενάντια στη χρησιμοποίηση της Γραφής στα σύγχρονα ελληνικά ακυρώθηκε το 1924. Από τότε, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστεί μια πλήρη ήττα στις προσπάθειές της να κρατήσει την Γραφή μακριά από τους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των ετών, πολλοί μελετητές και καθηγητές έχουν καταβάλλει αξιέπαινες προσπάθειες να παραγάγουν μια Γραφή στα σύγχρονα ελληνικά. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 30 αποδόσεις της Γραφής, γενικά ή εν μέρει, οι οποίες είναι αναγνώσιμες στο μέσο Έλληνα, μεταξύ των οποίων η Νέα Μετάφραση της Βίβλου, η Μετάφραση του Σπύρου Φίλου, η Μετάφραση των Εκδόσεων «Ο Λόγος» και άλλες. Η προσπάθεια για μια Αγία Γραφή στα σύγχρονα Ελληνικά επεξηγεί ένα σημαντικό γεγονός. Σαφώς δείχνει ότι παρά τις εχθρικές ανθρώπινες προσπάθειες, «Ο λόγος του Κυρίου μένει στον αιώνα» (1 Πέτρος 1:25).

αναδημοσίευση απο το http://jesus.pblogs.gr

Επιμέλεια άρθρου “sporeas.gr”.

************

Σημ: Όπως μας ενημέρωσε φίλος αναγνώστης του “Σπορέα”, το παρόν άρθρο “Ο Αγώνας για μια Αγία Γραφή στη Σύγχρονη Ελληνική” που αναδημοσιεύουμε από την Ιστοσελίδα http://jesus.pblogs.gr, είναι μετάφραση του άρθρου “The Struggle for a Bible in Modern Greek” του περιοδικού “Η Σκοπιά” με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2002, και υπάρχει στην Ιστοσελίδα http://www.watchtower.org/e/20021115/article_01.htm των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Για τον λόγο ότι, ο μεταφραστής δεν θεώρησε(!!!) καλό να αναφερθεί στην πηγή του, το κάνουμε εμείς (όπως αρμόζει σε Χριστιανούς) κατόπιν παράκλησης από τον φίλο αναγνώστη μας, όπου και τον ευχαριστούμε.

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.