Χοληστερόλη και κοινές παρανοήσεις

Υπάρχει η καλή και η κακή χοληστερόλη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει με την χοληστερόλη, πως επηρεάζει την υγεία σας και πώς να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας. Παρακάτω θα δείτε τους μύθους αλλά και το τι πραγματικά ισχύει όσον αφορά τη χοληστερόλη.

 

Οι επιλογές μου για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ευθύνονται για τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μου.

Χοληστερόλη και κοινές παρανοήσεις 2Η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα συμβάλουν γενικά στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όπως και η χοληστερόλη που παράγεται φυσικά στον οργανισμό μας. Η ποσότητα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα καθορίζεται από το ήπαρ και τo έντερα. Το συκώτι παράγει τη χοληστερόλη (τη χρησιμοποιεί για να κάνει τα πεπτικά οξέα ή τα οξέα τη χολής) αλλά επίσης απομακρύνει τη χοληστερόλη από το αίμα. Τα έντερα απορροφούν τη χοληστερόλη, η οποία προέρχεται από την τροφή και τη χολή. Σε μερικά άτομα το ήπαρ παράγει περισσότερη χοληστερόλη από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν τα έντερα. Εάν αντιμετωπίζετε κάτι τέτοιο τότε ο γιατρός σας θα πρέπει να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, είναι σημαντικός, καθώς συμβάλει στην διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Ελέγξτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και συνεργαστείτε με το γιατρό σας για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε.

 

Η μαργαρίνη, αντί για το βούτυρο, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Τόσο η μαργαρίνη, όσο και το βούτυρο, έχουν υψηλά λιπαρά. Έτσι συνιστάται η συντηρητική κατανάλωση και των δύο. Από τη διατροφική πλευρά, ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τη χοληστερόλη είναι το πόσα κορεσμένα και trans λιπαρά υπάρχουν στις τροφές που επιλέγουμε. Εάν περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων με πολλά κορεσμένα και trans λιπαρά, το πιθανότερο είναι να βοηθηθείτε στο να μειώσετε τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Τα περισσότερα φυτικά έλαια και soft μαργαρίνες, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα και trans λιπαρά σε σχέση με τα βούτυρα και οι μαργαρίνες σε στερεά μορφή. Όταν επιλέγετε μαργαρίνη, είναι προτιμότερο να διαλέξετε μία με 0 trans λιπαρά.

Να θυμάστε ότι μία αλλαγή, όπως το να αντικαταστήσετε το βούτυρο με soft μαργαρίνη, μπορεί να είναι ένα βήμα, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για τη μείωση της χοληστερόλης σας. Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε επιπλέον κανόνες σωστής διατροφής και αλλαγή τρόπου ζωής ή να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 

Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει υψηλή χοληστερόλη, είτε είναι αδύνατος είτε είναι υπέρβαρος. Τα υπέρβαρα άτομα είναι πιθανότερο να έχουν υψηλή χοληστερόλη, ωστόσο και τα αδύνατα άτομα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Συχνά τα άτομα που δεν παίρνουν βάρος εύκολα, δεν προσέχουν την περιεκτικότητα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους. Όμως κανείς δεν μπορεί να τρώει ότι θέλει χωρίς να επηρεάζεται η καρδιαγγειακή του υγεία. Πρέπει να ελέγχετε συχνά τη χοληστερόλη σας ανεξαρτήτου βάρους, σωματικής δραστηριότητας και διατροφής.

 

Δεν χρειάζεται να ανησυχώ, ο γιατρός μου ποτέ δεν μου σύστησε να κάνω εξετάσεις για τη χοληστερόλη.

Η υγεία σας είναι δική σας ευθύνη. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις για τη χοληστερόλη. Μάθετε πώς να ερμηνεύετε τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της HDL (καλής) χοληστερόλης, της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συζητήστε μα τον γιατρό σας για το τι επιλογές έχετε. Ανάλογα με το προφίλ κινδύνου σας και τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και / ή φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του γιατρού σας, και κάντε έναν επανέλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 

Αφού προσέχω και επιλέγω προϊόντα που στις διατροφικές ετικέτες αναφέρουν ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, είμαι σίγουρος ότι τρέφομαι υγιεινά.

Οι διατροφικές ετικέτες μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικές στο να επιλέγετε τρόφιμα που προάγουν την καρδιαγγειακή σας υγεία, όμως θα πρέπει να ξέρετε τι να ψάξετε. Πολλά προϊόντα με ¨χαμηλή χοληστερόλη¨ περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και trans λιπαρών, που συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη στο αίμα. Ακόμα και τρόφιμα που γράφουν οι ετικέτες τους ότι έχουν χαμηλά λιπαρά, μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος από αυτή που πιστεύετε. Δείτε προσεκτικά το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, trans λιπαρών, χοληστερόλης, και συνολικές θερμίδες που περιέχουν τα προϊόντα που επιλέγετε. Επίσης ελέγξτε τι ποσοστό από αυτά περιέχει μια μερίδα, αλλά και πόσα γραμμάρια αντιστοιχούν σε μία μερίδα. Συνήθως οι μερίδες είναι πολύ πιο μικρές από αυτό που νομίζετε. Το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα είναι πάντα το κύριο συστατικό, οπότε διαλέξτε προϊόντα όπου τα λιπαρά εμφανίζονται χαμηλά στη λίστα των συστατικών. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τώρα απαιτεί να υπάρχει στα τρόφιμα επιπλέον ετικέτα για τα trans λιπαρά. Τα trans λιπαρά βρίσκονται σε διάφορες ποσότητες στις περισσότερες τροφές που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ, μπισκότα, κράκερ, γλυκά, πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες, τηγανητά φαγητά, περιορίζοντας την ποσότητα σε μαργαρίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Αφού ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το τι τρώω.

Τα φάρμακα συνήθως δίνονται σε αυτούς που, παρά τις διατροφικές αλλαγές, τη συστηματική σωματική δραστηριότητα και την απώλεια βάρους, εξακολουθούν να έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ή σε αυτούς που έχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα φάρμακα νέας γενιάς έχουν διανύσει πολύ δρόμο στην προσπάθεια να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, και μερικά μπορούν να στοχεύσουν την χοληστερόλη την οποία παράγει το σώμα σας μόνο του. Όμως το να αλλάξετε διατροφή και τρόπο ζωής, καθώς και το να ακολουθείτε την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να αποφύγετε τη στεφανιαία νόσο. Θα πρέπει να τρέφεστε υγιεινά και να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά για σωματική δραστηριότητα την ημέρα, για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας για την φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να έχει την αποτελεσματικότητα που θέλετε.

 

Διάβασα πρόσφατα ότι τα αυγά δεν είναι και τόσο κακή επιλογή για τη χοληστερόλη, οπότε υποθέτω ότι μπορώ να επιστρέψω στις παλιές μου συνήθεις και να τρώω δύο αυγά για πρωινό κάθε πρωί.

Ένα αβγό περιέχει περίπου 185 χιλιοστόγραμμα της διαιτητικής χοληστερόλης. Το ημερήσιο συνιστώμενο όριο χοληστερόλης είναι μικρότερο από 300 mg για άτομα με φυσιολογικά επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης. Το αβγό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, μπορεί να είναι μέρος μιας διατροφής που διαφυλάττει την καρδιαγγειακή υγεία, μόνο για τα άτομα που καταναλώνουν περιορισμένα άλλες τροφές που περιέχουν χοληστερόλη, όπως κρέας, και πουλερικά. Εάν για παράδειγμα, φάτε ένα αβγό για πρωινό, με δύο κούπες καφέ με γάλα, το μεσημέρι φάτε 170 γρ. ψητό στήθος γαλοπούλας χωρίς την πέτσα με μία κουταλιά μαγιονέζα και το βράδυ μοσχαρίσιο φιλέτο ή άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα, θα φτάσετε τα 510 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης την ημέρα, που είναι περίπου το διπλάσιο από την προτεινόμενη πρόσληψη. Εάν λοιπόν φάτε ένα αβγό για πρωινό θα πρέπει αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας να αντικαταστήσετε το κρέας με λαχανικά της αρεσκείας σας ή να πιείτε τον καφέ σας σκέτο χωρίς γάλα. Πρέπει να θυμάστε ότι πολλά άλλα τρόφιμα περιέχουν αβγά, ειδικά τα φαγητά του φούρνου. Τα άτομα με υψηλή LDL χοληστερόλη ή τα άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για τη χοληστερόλη, πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης τη μέρα.

 

Είμαι γυναίκα, γι ‘αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχώ για την υψηλή χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι πρόβλημα των ανδρών.

Οι γυναίκες, πριν την εμμηνόπαυση, συνήθως προστατεύονται από τα υψηλά επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, διότι μια γυναικεία ορμόνη, τα οιστρογόνα, τείνουν να αυξάνουν την HDL (καλής) χοληστερόλη. Ωστόσο, τα επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται με τα χρόνια, και οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα, δεν αρκούν για να αποτρέψουν την υψηλή χοληστερόλη. Αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας και να μιλήσετε με το γιατρό σας για το τι μπορεί να αντιμετωπίσετε. Μπορείτε να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ακόμα κι αν τρώτε υγιεινά, παραμένουν δραστήριες, προσέχετε το βάρος σας και δεν καπνίζετε ή να δεν είστε παθητική καπνίστρια. Εάν με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας δεν δείτε βελτίωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια αγωγή μείωσης της χοληστερόλης – φροντίστε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

 

Δεν χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας πριν τα 50.

Όλοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις για τη χοληστερόλη μετά τα 20 τους χρόνια. Ακόμα και τα παιδιά, ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρδιαγγειακή νόσο, μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο ως ενήλικες. Η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα γονίδια μπορούν όλα να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, υιοθετώντας μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, trans λιπαρά και χοληστερόλη, ενθαρρύνοντας τα να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες (και κατά προτίμηση όλες) τις μέρες και τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής του τσιγάρου.

πηγή: e-cardio.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.