Του Μιλτιάδη Καλογερόπουλου

 

Εβραίους 12:1-2

 

Εδάφιο 1) Κι εμείς, λοιπόν, καθώς είμαστε περικυκλωμένοι από ένα τόσο μεγάλο σύννεφο μαρτύρων, ας απορρίψουμε κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει, και ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που είναι μπροστά μας· 2) αποβλέποντας στον Ιησού, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης, ο οποίος, εξαιτίας της χαράς που ήταν μπροστά του, υπέφερε σταυρό, καταφρονώντας τη ντροπή, και κάθισε στα δεξιά του θρόνου του Θεού ” περικυκλωμένοι από μαρτύρων, ο Ιστορικός Ιωσήφ αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν κατά των χριστιανών στην περίοδο των Μακκαβαίων με τον Αντίοχο τον Επιφανή “

Ι. Ξεφορτώνοντας το βάρος της ζωής και τις πιεστικές απαιτήσεις των άλλων.

Έχετε ποτέ παρακολουθήσει ιπποδρομία; προσέξατε πόσο χοντρός είναι ο καβαλάρης; Είναι πολύ μικρός. Το αφεντικό θα κάνει οτιδήποτε μπορεί να χαμηλώσει το βάρος. Θέλουνε οι καβαλάρηδες να είναι ελαφροί. Ο συγγραφέας της επιστολής παροτρύνει τους πιστούς να απορρίψουν κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει. Απορώ εάν κάποιοι από εμάς προσπαθήσαμε να τρέξουμε τον αγώνα μας για τον Χριστό κουβαλώντας επάνω μας βάρη περιττά. Ακόμα χειρότερο είναι όταν επάνω μας υπάρχουν βάρη τόσα ψηλά που δεν μπορούμε να δούμε που πηγαίνουμε. Ο διάβολος κάνει οτιδήποτε μπορεί να μας παραφορτώσει με αποσκευές του κόσμου, και να μας πλέξει με τις μέριμνες της ζωής. Ο Θεός από την άλλη πλευρά θέλει να τα απορρίψουμε όλα αυτά, δεν μας τα έδωσε αυτά ο Χριστός. Μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει να σηκώσουμε τα βάρη όταν είναι δικά του βάρη.

Στο Ματθαίος 11:28-30 λέει: Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω.29 Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα· επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. 30 Επειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ. Ο Θεός υποσχέθηκε ότι δεν θα μας αφήσει να σηκώσουμε βάρη περισσότερα από ότι αντέχουμε. Η ζωή είναι γεμάτη από αντικρούσεις, αντιλογίες, αντιφάσεις και τα περίπλοκα προβλήματα. Συνήθως είναι δύο ειδών βάρη τα οποία βρίσκουν τον τρόπο να ανεβαίνουν στις πλάτες μας.

1. τα βάρη που έρχονται στην ζωή μας διαμέσου καταστάσεων, και από άλλων ανθρώπων.

2. Τα βάρη που σωριάζουμε οι ίδιοι.

Α. Μην προσαρμόζεσαι στα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις. Πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι ή πράγματα ενάντια στο περπάτημα σου με τον Χριστό. Είναι απίθανο να μπορέσεις να αλλάξεις πολλά πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους κλπ. Εκτός αν επέμβει ο Θεός. Εάν δίνεις μεγάλη προσοχή σε αυτά, θα χάσεις το ενδιαφέρον σου για τον Χριστό, διότι θα επικεντρώνεις την προσοχή σου σε ότι γίνεται γύρω σου. Ποια είναι η λύση; κράτησε τον νου σου συγκεντρωμένο στον Χριστό. Εάν συγχύζεσαι και ταράζεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις, αυτά θα σε τελειώσουν – Ψυχικά και σωματικά. Ο Ιησούς Χριστός γνωρίζει όλες τις αντιθέσεις. (Opposition.) Αυτός τις ανέχθηκε τις άντεξε προσωπικά. Ας απορρίψουμε κάθε βάρος.

Εβραίους 12:3-4 Γι’ αυτό, συλλογιστείτε αυτόν που υπέμεινε μια τέτοια αντιλογία στον εαυτό του από τους αμαρτωλούς, για να μη αποκάμετε, αποθαρρύνοντας τις ψυχές σας. 4 Δεν αντισταθήκατε ακόμα μέχρις αίματος, αγωνιζόμενοι ενάντια στην αμαρτία· Μπορείς να φανταστείς πόσο γελοίο είναι, Ένας αναμάρτητος Θεός να πάρει επάνω του όλες τις αμαρτίες του κόσμου, απλώς για να σώσει την ανθρωπότητα. Μετά να έχεις την ίδια την ανθρωπότητα να θέλει να τον σκοτώσει, να έχει τους αρχηγούς του εβραϊκού έθνους να συνωμοτούν με τους εθνικούς να τον καταδικάσουν σαν εγκληματία, να τον δολοφονήσουν και να τον σταυρώσουν στο σταυρό. Και όμως ο Κύριος μας το ανέχτηκε, το άντεξε για μας.

Β. Βάλε τον Χριστό πάνω από κάθε τι άλλο. Θέλει να θυμόμαστε Εκείνον ενώ περνούμε από διάφορες καταστάσεις που μας καταπιέζουν και μας στενοχωρούν. Ακόμα και τις προκλήσεις (challenges) που έρχονται στη ζωή μας. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκάμουμε. Η Αγία Γραφή λέει: Ο Χριστός υπέφερε σταυρό, το έκανε για την χαρά που ήταν μπροστά του. Εβρ. 12:2β.

Η χαρά του ήταν διπλή.

Α. Γιατί πρόβλεπε την ευχαρίστηση που θα έδινε στον πατέρα.

Β. Πρόβλεπε την χαρά στο να δει εκατομμύρια χαμένοι άνθρωποι να έλθουν στη βασιλεία του. Οι απογοητεύσεις της ζωής μπορούν χωρίς να το καταλάβουμε να μας βάλουν βάρη και να μας κατεβάσουν χαμηλά. Υπηρετούμε έναν μεγάλο και δυνατό Κύριο. Δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις ατελείωτες ερωτήσεις που του στέλνουμε. Ο Δαβίδ ρωτάει: Γιατί; τουλάχιστον 29 φορές στους ψαλμούς. Ο Θεός λέει ότι ο Δαβίδ ήταν άνθρωπος κατά την καρδία του. Δεν είσαι ο πρώτος ή πρώτη που έχει γεμίσει ο νους σου με ερωτηματικά, με πράγματα που δεν καταλαβαίνεις. Πρέπει να απορρίψεις, να ξεφορτώσεις το βάρος που έχεις για να μπορείς να πάρεις άλλο. Η ζωή γίνετε πιο δύσκολη όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε πράγματα που δεν μπορούμε.

Γ. Ας απορρίψουμε κάθε βάρος και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει. Όλοι μας χρειάζεται να μετανοήσουμε.

Δ. Ο εχθρός θέλει να σε ταλαιπωρήσει να σε κάνει να αποκάμεις, να αμαρτήσεις.

Ο Δανιήλ λέει: 7:25 Και θα μιλήσει λόγια ενάντια στον Ύψιστο, και θα κατατρέχει τους αγίους του Υψίστου, και θα διανοηθεί να μεταβάλλει καιρούς και νόμους· και θα δοθούν στο χέρι του μέχρι καιρόν και καιρούς, και μισόν καιρό. Αγαπητοί μου το πνεύμα του αντίχριστου είδη εργάζεται τώρα στον κόσμο μας. Έρχεται ενάντιο μας, αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα, για να κλέψει την πνευματικότητα μας, την αξιοπρέπεια μας. Να κλέψει τη δύναμη να τρέξουμε, την δύναμη να υπομένουμε, την δύναμη να σταθούμε προσανατολισμένοι στο Χριστό. Να κλέψει την ικανότητα να μπορούμε να απορρίψουμε τα βάρη που μας πλέκουν. Αγαπητοί μου πολλά από τα προβλήματα μέσα στις εκκλησίες, μέσα στο σώμα του Χριστού δεν βασίζονται σε ουράνια θέματα! Αλλά σε διαφωνίες, σε μικρά προσωρινά πράγματα, είτε αυτά είναι για χρήματα ή για το πιάνο, ή για τα δικαιώματα μου. Εγωισμοί, υπερηφάνειες, αισιοδοξίες και τόσες άλλες μικροπρέπειες. Ο σατανάς έχει ως προτεραιότητα να κρατήσει τα παιδιά του Θεού από τις δικές τους προτεραιότητες, κάνει καλό έργο στον τομέα αυτό μας φορτώνει βάρη, ώστε να μην ξοδεύουμε ώρα με τον Θεό με αποτέλεσμα να ζούμε στο φόβο και την μοναξιά. Ο Δαβίδ έκανε ένα μεγάλο λάθος που του στοίχισε πολύ. Αλλά βρήκε τον τρόπο να πάρει πίσω εκείνα που ο διάβολος του έκλεψε.

Α΄ Σαμουήλ 30: 6-8

Και ο Δαβίδ στενοχωρήθηκε υπερβολικά· επειδή, ο λαός έλεγε να τον πετροβολήσουν, για τον λόγο ότι η ψυχή ολόκληρου του λαού ήταν κατάπικρη, κάθε ένας για τους γιους του και για τις θυγατέρες του· ο Δαβίδ, όμως, δυναμώθηκε στον Κύριο τον Θεό του. Και ο Δαβίδ είπε στον Αβιάθαρ τον ιερέα, τον γιο του Αχιμέλεχ: Φέρε μου εδώ, παρακαλώ, το εφόδ. Και ο Αβιάθαρ έφερε το εφόδ στον Δαβίδ.

8) Και ο Δαβίδ ρώτησε τον Κύριο, λέγοντας: Να καταδιώξω πίσω απ’ αυτούς τους ληστές; Θα τους προφτάσω; Και ο Κύριος του είπε: Να καταδιώξεις· επειδή, σίγουρα θα τους προφτάσεις, και οπωσδήποτε θα ελευθερώσεις τα πάντα.

Εφόδ= εβραϊκό Ιερατικό ένδυμα.

Ο Δαβίδ όταν είδε τα σκούρα πήγε στην προσευχή πήγε να ρωτήσει τον Κύριο στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Σκεφτείτε πως θα το έβλεπαν οι στρατιώτες του, μέσα στο χάος που υπήρχε τα άφησε όλα να πάει στην προσευχή.

Στην ώρα της κρίσεις στο πόνο, στη θλίψη, ο Δαβίδ δεν φορτώθηκε με θυμό, και απελπισία. Τι έκανε τα ξεφόρτωσε όλα στη προσευχή έως ότου έλαβε οδηγία απο τον Κύριο. Εσύ που πας; Από που παίρνεις οδηγίες;

Α΄ Πέτρου 5:6-8 Ταπεινωθείτε, λοιπόν, κάτω από το πανίσχυρο χέρι του Θεού, για να σας υψώσει εν καιρώ·

7) και όλη τη μέριμνά σας ρίξτε την επάνω σ’ αυτόν, επειδή αυτός φροντίζει για σας. 8 Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε· επειδή, ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί.

Ε. Υπάρχουν μερικά βάρη που δεν μπορούμε απορρίψουμε.

Γαλάτες 6:2 Βαστάζετε ο ένας τα βάρη του άλλου, και εκπληρώστε έτσι τον νόμο του Χριστού. 5. Επειδή, κάθε ένας θα βαστάξει το δικό του φορτίο. Ο κάθε ένας βαστάζει τα δικά του βάρη, αλλά βοηθούμε και αυτούς που χρειάζονται βοήθεια. Ο θεός επιτρέπει κάποια πράγματα να έλθουν στη ζωή μας για θεϊκό σκοπό. Τα σχέδια του πάντα είναι καλά.

Ιερεμίας 29:11-13 Επειδή, εγώ γνωρίζω τις βουλές που βουλεύομαι για σας, λέει ο Κύριος, βουλές ειρήνης, και όχι κακού, για να σας δώσω το προσδοκώμενο τέλος.

12) Τότε, θα κράξετε σε μένα, και θα πάτε να προσευχηθείτε σε μένα, και θα σας εισακούσω. 13) Και θα με ζητήσετε, και θα με βρείτε, όταν με ζητήσετε με όλη σας την καρδιά.

Α΄ Ιωάννη 4:4 Εσείς, παιδάκια, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο. Το ευαγγέλιο θα σε αλλάξει. Είναι η δύναμη του θεού προς σωτηρία. Μην αφήσεις τα βάρη να σε αιχμαλωτίσουν και χάσεις την παρουσία του θεού απο μπροστά σου.

II. Απόρριψε τα προσωπικά πιεστικά βάρη και την αμαρτία που εύκολα μας περιπλέκει. Ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που είναι μπροστά μας. Ο Θεός μας δημιούργησε να κουβαλάμε ένα ορισμένο βάρος στη ζωή μας. Να μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλους. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε την αγάπη μας και να εκδηλώσουμε ότι δημιουργηθήκαμε κατά την εικόνα του θεού. Αυτό εννοεί ο Ιωάννης όταν γράφει: (Α΄Ιωάννη 3:16) “Από τούτο έχουμε γνωρίσει την αγάπη, επειδή εκείνος την ψυχή του έβαλε για χάρη μας· κι εμείς οφείλουμε να βάζουμε τις ψυχές μας για χάρη των αδελφών“. Το πρόβλημα είναι εάν έχουμε υπέρβαρος με προσωπικούς περιορισμούς, προσωπικά προβλήματα, είτε αυτά είναι οικονομικά, κοινωνικά, οικογενειακά, εκκλησιαστικά κλπ. Ο Κύριος δεν πρόκειται να μας φορτώσει άλλο βάρος. Ο μόνος τρόπος να πάρουμε βάρος για να εκτελέσουμε το θέλημα του Θεού, είναι να ανακαλύψουμε και να κινητοποιήσουμε τη δύναμη της απόρριψης. Είναι μερικά πράγματα στη ζωή μας που θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχάσουν πράγματα που έγιναν πολλά χρόνια πίσω. Έχουν επιτρέψει πίκρα στην καρδιά τους και τους έχει κατακτήσει για 20- 30 χρόνια. π.Χ. Ένας αδελφός κρατούσε κακία ενάντιο άλλου αδελφού για 27 χρόνια, αλλά ποτέ δεν το είπε στον άλλο αδελφό. Όταν τελικά μετά από 27 χρόνια αποφάσισε να του το πει ο αδελφός δεν είχε ιδέα ότι το είχε πικράνει. Έχουν πλεχτεί μέσα στο πόνο, και ποτέ δεν άφησαν το Θεό να θεραπεύσει την πληγή τους.

Α. Η δουλειά της απόρριψης είναι δική σου υπόθεση όχι του Θεού. Πολλοί άνθρωποι θα πουν ρώτησα τον Θεό να πάρει αυτό το πρόβλημα και δεν το έκανε. Η δουλειά είναι δική σου. Εβρ. 12:1 Πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητες μας. Όλοι μας έχουμε 1,440 λεπτά την ημέρα να ξοδέψουμε, 86,400 δευτερόλεπτα την ημέρα. Μπορούμε να αποφασίσουμε ποια πράγματα πρέπει να απορρίψουμε και ποια θα πρέπει να αφήσουμε για αργότερα.

Β. Άλλαξε τα βάρη με την δύναμη να τρέξεις το αγώνα . Ο Κύριος υπόσχεται σε αυτούς που περιμένουν, σε αυτούς που έχουν μάθει να απορρίπτουν τα βάρη θα ανανεώσει την δύναμη τους.

Ησαίας 40:31. αλλ’ αυτοί που προσμένουν τον Κύριο θα ανανεώσουν τη δύναμή τους· θα ανέβουν με φτερούγες σαν αετοί· θα τρέξουν, και δεν θα αποκάμουν· θα περπατήσουν, και δεν θα ατονήσουν.

Τι γίνεται όταν παίρνουμε τα μάτια μας από τον Κύριο; π.χ, Ο Πέτρος ενώ περπατούσε στο νερό, είδε τα κύματα και άρχισε να βουλιάζει.

Ο Ηλίας Α΄Βασιλέων 19:2,3 ΚΑΙ ο Αχαάβ ανήγγειλε στην Ιεζάβελ όλα όσα έκανε ο Ηλίας, και με ποιον τρόπο θανάτωσε με ρομφαία όλους τους προφήτες. 2 Και η Ιεζάβελ έστειλε έναν μηνυτή στον Ηλία, λέγοντας: Έτσι να κάνουν οι θεοί και έτσι να προσθέσουν, αν αύριο αυτή περίπου την ώρα δεν κάνω τη ζωή σου σαν τη ζωή ενός από εκείνους. 3 Και επειδή φοβήθηκε, σηκώθηκε, και αναχώρησε χάρη της ζωής του, και ήρθε στη Βηρ-σαβεέ, που είναι στον Ιούδα, και άφησε εκεί τον υπηρέτη του. 4 Κι αυτός πήγε στην έρημο μιας ημέρας δρόμο, και ήρθε και κάθησε κάτω από μια άρκευθο· και επιθύμησε μέσα του να πεθάνει, και είπε: Αρκεί· τώρα, Κύριε, πάρε την ψυχή μου, επειδή δεν είμαι καλύτερος από τους πατέρες μου. 5 Και αφού πλάγιασε, αποκοιμήθηκε κάτω από μια άρκευθο, και ξάφνου, ένας άγγελος τον άγγιξε, και του είπε: Σήκω, φάε.

Ο Δαβίδ όταν ήταν 50 χρονών μοίχευσε με την Βηθ-σαβεέ. Β΄Σαμουήλ 11: Σκότωσε τον άντρα της. Δεν έπρεπε να ήταν στο Βασίλειο του αλλά στο πόλεμο. Αργότερα ο Σολομών ο δεύτερος υιός της Βηθ-σαβεέ και αυτός έπεσε στην αμαρτία. Είχε 700 γυναίκες και 300 παλλακίδες,[ερωμένες[ οι περισσότερες προσκυνούσαν ξένους θεούς, και ενθάρρυναν τον Σολομών να κάνει το ίδιο.

Ενώ ο Δαβίδ είχε αρκετές γυναίκες και μια μοιχεία. Ο υιός του ο Σολομών πήγε στο άλλο άκρος. Όταν κάποια αμαρτία υπάρχει σε μια γενιά να είσαι σίγουρος ότι θα μεταδοθεί στην επόμενη γενιά.

Γ. Τι παράδειγμα θα αφήσουμε εμείς στην επόμενη γενιά;

Ψαλμός 71:18 Μη με εγκαταλείπεις ούτε μέχρι τα γηρατειά και τα άσπρα μαλλιά, Θεέ, μέχρις ότου κηρύξω τον βραχίονά σου σε τούτη τη γενεά, τη δύναμή σου σε όλους τους μεταγενέστερους.

Ψαλμός 145:4 Γενεά σε γενεά θα επαινεί τα έργα σου, και θα διηγούνται τα μεγαλεία σου.

Θα πρέπει να απορρίψουμε κάθε αμαρτία κάθε βάρος τώρα, ώστε η επόμενη γενιά να γεμίσει με δύναμη και πίστη. Ας ανεβάσουμε μια γενιά άνδρες και γυναίκες που θα περπατήσουν με το πνεύμα του Θεού και όχι μέσα στην αμαρτία. Εάν δεν μάθουμε να απορρίπτουμε, θα έρθει η στιγμή που θα αποκάμουμε.

Θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Θεό. Ο λόγος του Θεού μας λέει: Ρωμαίους 8:28 Και ξέρουμε ότι όλα συνεργούν προς το αγαθό σ’ αυτούς που αγαπούν τον Θεό, τους προσκαλεσμένους σύμφωνα με τον προορισμό του. Είσαι έτοιμος να τα αφήσεις όλα στον Κύριο; 120 άτομα ανέβηκαν στο ανώγειο. Πράξεις 1:14 Όλοι αυτοί προσκαρτερούσαν με μια ψυχή στην προσευχή και τη δέηση, μαζί με τις γυναίκες και τη Μαρία, τη μητέρα του Ιησού, και μαζί με τους αδελφούς του. Άφησαν όλες τις υποθέσεις τους στον Κύριο, όλες τις διαφορές τους, όλες τις διαφωνίες τους. Ως αποτέλεσμα πληρώθηκαν με το Άγιο πνεύμα

 

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.