Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: Λεωνίδας

COUNTRY: Ελλάδα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγαπητέ φίλε και αδελφέ, καλησπέρα! Απευθύνομαι σε σένα, μήπως μπορέσεις να με διαφωτίσεις σχετικα με καποια απορία μου! Έχω παρατηρήσει ότι το δένδρο της συκιάς αναφέρεται κατά καιρούς στην Αγία Γραφή και μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος συμβολισμός πρέπει να υπάρχει σε σχέση με αυτό το δένδρο! Οι πρωτόπλαστοι ντύθηκαν με φύλλα συκής, ο Ιούδας κρεμάστηκε σε μία συκιά και πολλά άλλα! Το πιο τρανταχτό όμως είναι όταν ο Ιησούς καταράστηκε ένα τέτοιο δένδρο! Όταν το πρωτοδιάβασα μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός αυτό! Θα ήμουν ευγνώμων αν με βοηθούσατε στο να αντιληφθώ τη σημασία αυτού του θέματος! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Λεωνίδα,

Μπορεί ο καθένας μας να «ανακαλύψει» και κάποιον συμβολισμό στα λεγόμενα της Βίβλου, αυτό όμως δεν είναι κανόνας.

Η συκιά –που κάποιοι την συμβολίζουν με τον λαό του Ισραήλ, δίχως αυτό να έχει κάποια βάση- αναφέρεται και στην Παλαιά αλλά και στην Καινή Διαθήκη. Το δένδρο της συκιάς ήταν σε αφθονία στην περιοχή της Παλαιστίνης όπου μαζί με τα σταφύλια και τις ελιές αποτελούσαν βασική πηγή τροφής για τον λαό Ισραήλ. Η συνήθεια του λαού εκείνου ήταν ότι, για να δώσουν έμφαση σε κάποιον λόγο με αξία, πολλές φορές τον συμβόλιζαν με κάτι οικείο, με κάτι γνώριμο που να μη μπορεί να το ξεχάσει κάποιος. Παράδειγμα, στο Α’ Βασιλέων: δ’ 25, για να μας τονίσει την ειρήνη και την ασφάλεια που ο λαός του Ιούδα και του Ισραήλ απολάμβανε, διαβάζουμε τα εξής:

«Κατώκει δε ο Ιούδας και ο Ισραήλ εν ασφαλεία, έκαστος υπό την άμπελον αυτού και υπό την συκήν αυτού», δηλαδή είχαν δύο βασικές πηγές τροφοδοσίας.

Και στον Κήπο της Εδέμ αφθονούσε το δένδρο της συκής, όπου ο Αδάμ και η Εύα έκρυψαν την γύμνια τους με τα φύλλα αυτού του δένδρου. Στην προκειμένη περίπτωση εάν θέλουμε να συμβολίσουμε την πράξη αυτή θα την θεωρήσουμε ως έργα ανθρώπινα που δεν έχουν αποτέλεσμα, είναι κούφια και μάταια και δεν εγκρίνονται από τον Θεό. Δηλαδή, τα φύλα της συκής που έχουν αυτό το γνωστό γάλα και επιφέρει έντονη φαγούρα στο δέρμα, δεν ήταν κατάλληλα για ένδυμα στον άνθρωπο διότι συνεχώς θα είχε φαγούρα ενοχλητική. Τα έργα του ανθρώπου αυτό κάνουν. Ο Θεός όμως αντικατέστησε το «ρούχο» αυτό του ανθρώπου με ένα δικό Του, όπου και δίχως ενόχληση ο άνθρωπος κάλυψε την γύμνια του.

Το σύκο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες –άσχετα εάν ο πολύς κόσμος το αγνοεί- και χρησιμοποιήθηκε ως έμπλαστρο στον βασιλιά Εζεκία, με εντολή του Θεού, από τον Προφήτη Ησαΐα, όπου και προσέταξε λέγοντας:

«Λάβετε παλάθην σύκων. Και έλαβον και επέθεσαν αυτήν επί το έλκος, και ανέλαβε την υγείαν αυτού» (Β’ Βασιλέων: κ’ 7).

Ερχόμενος τώρα στην περίπτωση του Κυρίου που ξέρανε την συκιά με έναν Του λόγο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην περιοχή εκείνη οι συκιές (το είδος συκιάς του τόπου εκείνου) έβγαζαν τον καρπό πρώτα και μετά τα φύλλα τους, και κατά συνέπεια από ένα τέτοιο δένδρο γεμάτο φύλλα ο Κύριος περίμενε να έχει και καρπό όπου και θα χόρταινε την πείνα Του. Αντ’ αυτού όμως το δένδρο είχε μόνο φύλλα και έτσι ο Κύριος το καταράστηκε και ευθύς ξεράθηκε από την ρίζα. Το περιστατικό αυτό ήταν αληθινό και όχι παραβολικό. Εδώ μπορούμε αν θέλουμε να συμβολίσουμε κάποια πράγματα όμως δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο ότι και η Βίβλος συμφωνεί απόλυτα μ’ αυτό. Την συκιά την θεωρούν κάποιοι ότι είναι ο λαός Ισραήλ που ξεράθηκε με την απιστία του. Δεν είναι απόλυτο αυτό, διότι ο Απ. Παύλος τον λαό Ισραήλ τον συμβολίζει με το δέντρο της ελιάς (και όχι της συκιάς) και εμάς τα έθνη ως να είμαστε τα κλαδιά της ελιάς, που ώς αγριελαία που είμασταν κεντριστήκαμε στην καλιελαία (Ρωμαίους: κεφάλαιο 11).

Μπορούμε και πάλι στην περίπτωση αυτή της ξηραμένης συκιάς να δούμε και να αναγνωρίσουμε την θεία δύναμη του Κυρίου, όπου με έναν λόγο Του που λέει, ευθύς και γίνεται. Και στην περίπτωση των πιστών του Κυρίου, εάν στη ζωή μας υπάρχουν μόνο καταπράσινα και φουντωτά φύλλα δίχως όμως να έχουμε καρπό, όπως η συκιά εκείνη, τότε και τον πιστό ο Κύριος θα τον “ξεράνει” δηλαδή θα τον απορρίψει. Ο Κύριος το είπε και είναι αλήθεια: “Γιατί με φωνάζετε Κύριε, Κύριε, και δέν πράττεται το θέλημα του Πατρός Μου;”.

Όχι αγαπητέ Λεωνίδα, η περίπτωση της συκιάς δέν μας δόθηκε με κάποιον ειδικό συμβολισμό αφήνοντάς μας στο “σκοτάδι της αμφιβολίας” αλλά μας αναφέρθηκε ως μιά αληθινή περίπτωση.

Τέλος, όσον αφορά την αυτοκτονία του Ιούδα, δεν βλέπουμε πουθενά να αναφέρεται η συκιά ως το δένδρο που κρεμάστηκε, αλλά ο Ματθαίος (κζ’ 5) γράφει μόνο ότι, «απελθών εκρεμάσθη». Τίποτε άλλο.

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.