Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: δημητρης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: πειτε μου σας παρακαλω γιατι καποιοι δεχονται οργανα στην λατρεια, και καποιοι οχι; Τι λεει η γραφη; Ειναι αμαρτια να υμνουμε με οργανα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Δημήτρη,

Ο Άγιος Λόγος του Θεού, μας δίνει πάμπολλες αποδείξεις για την χρήση μουσικών οργάνων ως συνοδεία στην υμνωδία προς τον Θεό. Μερικά μέρη από την Αγία Γραφή είναι και τα ακόλουθα:

Και είπεν ο Δαβίδ προς τους αρχηγούς των Λευϊτών να στήσωσι τους αδελφούς αυτών τους ψαλτωδούς με όργανα μουσικά, ψαλτήρια και κιθάρας και κύμβαλα, διά να ηχώσιν υψόνοντες φωνήν εν ευφροσύνη. (Α’ Χρονικών: ιε΄ 16)

 Και τέσσαρες χιλιάδες πυλωροί· και τέσσαρες χιλιάδες υμνούντες τον Κύριον, με τα όργανα, τα οποία έκαμα, είπεν ο Δαβίδ, διά να υμνώσι τον Κύριον. (Α΄Χρονικών: κγ΄ 5)

και ύμνουν οι Λευΐται και οι ιερείς τον Κύριον καθ’ εκάστην ημέραν, τον Κύριον, με όργανα δυνατά. (Β’ Χρονικών: λ΄21)

Ψάλλετε εις αυτόν άσμα νέον· καλώς σημαίνετε τα όργανά σας εν αλαλαγμώ. (Ψαλμοί: λγ΄3)

Προεπορεύοντο οι ψάλται· κατόπιν οι παίζοντες όργανα, εν τω μέσω νεάνιδες τυμπανίστριαι. (Ψαλμοί: ξη΄ 25),

και πολλά ακόμη εδάφια που θα γίνει – ίσως – κουραστικό να αναφέρω.

Ναι, ο Λόγος του Θεού υποστηρίζει την ύπαρξη μουσικών οργάνων στην Εκκλησία, όχι υποχρεωτικά αλλά προαιρετικά. Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, – σήμερα – η μουσική υμνωδία έχασε κάπως τον αρχικό της σκοπό. Πρώτα η μουσική ήταν για την Δόξα του Θεού, και ήταν από καρδιάς. Ήταν το ξεχείλισμα της ψυχής προς τον Θεό. Σήμερα προστέθηκε η επιδεικτική καλλιφωνία, το εγώ, ο ανταγωνισμός, και σε κάποιες “φευγάτες” εκκλησίες η εξαλλοσύνη, παρέα με την παραφροσύνη, με τα ντράμς και τους ξέφρενους αλαλαγμούς, και τους κουνιστούς χορούς ή σκανδαλιστικούς αν προτιμάς, με το πρόσχημα της λατρείας.

Την τάξη και την απλότητα αποδέχεται ο Θεός.

Ένα όργανο που να συνοδεύει το εκκλησίασμα στην υμνωδία του προς τον Θεό, είναι πιο ευχάριστο στην ακοή μας, παρά η αποκρουστική και κακόγουστη παραφροσύνη τύπου ” Rock ” με το πρόσχημα της δήθεν έλκυσης της νεολαίας μέσα στις Εκκλησίες. Γι΄ αυτό -ίσως- κάποιες Εκκλησίες δεν δέχονται όργανα στην λατρεία τους. Αυτό πιστεύω αγαπητέ Δημήτρη, και αν δεν σε ικανοποίησε η απάντηση μου, σε παρακαλώ να επανέλθεις.

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.

2 σχόλια στο “Όργανα μουσικά στην Εκκλησία. Επιτρέπονται;”
  1. Αγαπητέ Γεράσιμε,

    Στην ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ δέν βλέπουμε κάποια αναφορά περί οργάνων στην συνοδεία τής λατρείας. Οι υποστηρικτές των οργάνων ώς απαραίτητα σε μιά εκκλησία, αναφέρονται μόνο στην ΠΔ, όπως αναφέρθηκα και εγώ, ή στην ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ όπου γίνεται αναφορά μουσικών οργάνων, με την διαφορά όμως ότι εκεί γίνεται για το μέλλον και παραστατικά.

    Πέραν τούτου, εάν κάποιες εκκλησίες χρησιμοποιούν όργανα, καλό θα είναι να έχουν κάποιο όργανο που πραγματικά θα συνοδεύει την λατρεία, όπως ένα πιάνο, και όχι το “τρελό πανηγύρι” που γίνεται συνήθως σήμερα με επίδειξη τών μουσικών που δοξάζουν τούς ίδιους και όχι τον Θεό, και πολύ περισσότερο που ξεκουφαίνουν το ακροατήριο με την δυνατή μουσική τους.

    Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

  2. Τά εδάφια πού παραθέτεται είναι από τήν Παλαιά Διαθήκη,¨Έχετε κάτι από τήν Καινή;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.